Stoletý mlýn vyrábí mlýnské stroje a melje pohanku tradičně

Publikováno: 07.07.2025 04:51 | Autor: Jan Novák



Pohanku melou přes sto let: Oživujeme tradici s vlastnoručně vyrobenými mlýnskými stroji

V malebném koutě naší země, kde se tradice snoubí s přírodou, se nachází malý rodinný mlýn, který si zachoval jedinečný způsob zpracování pohanky – obiloviny, která je pro mnohé z nás symbolem zdravé výživy a tradice. Co tento mlýn dělá tak výjimečným? Už více než sto let se zde pohanka meluje na strojích, které si majitelé vyrábějí sami.

Stoletá tradice mletí pohanky

Pohanka, ačkoliv není v české kuchyni tak běžná jako například pšenice nebo kukuřice, má své nezastupitelné místo v srdcích mnoha gurmánů a zastánců zdravého životního stylu. Je bezlepková, bohatá na vysokokvalitní rostlinné bílkoviny, vitamíny a minerály. V tomto malém mlýně se tradice mletí pohanky předává z generace na generaci, a to už od doby, kdy první z mlýnů byl postaven na začátku 20. století.

Vlastní výroba mlýnských strojů

Jedním z nejzajímavějších aspektů tohoto mlýna je, že všechny mlýnské stroje zde byly a jsou stále vyráběny majiteli mlýna. Tento unikátní přístup nejenže umožňuje přesné přizpůsobení strojů specifickým potřebám mletí pohanky, ale také odráží hluboké technické znalosti a řemeslné dovednosti, které jsou v rodině uchovávány a rozvíjeny.

Výroba vlastních mlýnských strojů také dává tomuto mlýnu možnost udržovat a opravovat své zařízení bez potřeby zahraničních expertů nebo drahých dílů. To vše přispívá k udržení nízkých provozních nákladů a zajišťuje, že mletí pohanky zůstane tradičním a autentickým procesem.

Ekologický přístup a udržitelnost

Mlýn nejenže dbá na tradiční způsoby výroby, ale také klade velký důraz na ekologii a udržitelnost. Pohanka je pěstována bez použití chemických hnojiv a pesticidů, což z ní činí ideální volbu pro všechny, kdo hledají udržitelně vyrobené a zdravé potraviny. Celý proces mletí je navíc prováděn s minimálním dopadem na životní prostředí.

Závěr

Návštěva tohoto mlýna je jako krok zpět v čase, do éry, kdy byla potravina nejen konzumována, ale celý její proces výroby byl pečlivě šitý na míru potřebám a zdraví komunity. V dnešní době, kdy se mnoho z nás snaží najít cestu k přírodnějšímu a udržitelnějšímu životnímu stylu, představuje tento mlýn inspiraci a připomínku, že návrat k tradičním metodám může být cestou vpřed.

Další zajímavé články

Kafka: Vize – Brněnský balet oživuje dílo geniálního spisovatele
28.10.2025

Autor: Jan Novák
Recenze: V novince o Kafkovi ukazuje brněnský balet svou sílu v plné palbě Brněnský balet se opět předvedl ve velkém stylu a přichází s novým představením, které se tentokrát zaměřuje na život a dí...

Deset lidí obviněno z kyberšikany Brigitte Macronové v Paříži
28.10.2025

Autor: Jan Novák
Pařížský soud se zabývá případem kyberšikany Brigitte Macronové: Deset lidí obviněno V nedávné době se pařížské soudní síně staly dějištěm neobvyklého případu, který upoutal pozornost nejen ve Fran...

Trumpova výzva v Asii: Diplomacie a vliv po Bílém domě
27.10.2025

Autor: Jan Novák
Jednání o cílech a zkouška vlivu: Trumpova cesta po Asii představuje výzvu Březen 2023 – Bývalý americký prezident Donald Trump se vydává na rozsáhlou cestu po Asii, která má za cíl nejen posílit d...

Tomáš Beránek: Méně Střel, Větší Vliv na Hřišti
27.10.2025

Autor: Jan Novák
Rváč pro Rulíka i Vary: Jak se Tomáš Beránek Stal Klíčovým Hráčem Přes Menší Počet Střel Tomáš Beránek, známý svou bojovností a neústupností na ledě, je jednou z výrazných postav českého hokeje. Ač...

Microsoft v Austrálii čelí žalobě za zavádějící reklamy
27.10.2025

Autor: Jan Novák
Microsoft se v Austrálii potýká s žalobou za zavádějící informace V tech světě to vře. Microsoft, jeden z největších hráčů na poli informačních technologií, se v Austrálii dostává pod palbu právníc...

← Zpět na hlavní stránku